Bij mij thuis

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar: Bij mij thuis. Thuis is voor iedereen uniek. Denk aan de verscheidenheid aan huizen, van sfeervolle rijtjeshuizen tot charmante hoekwoningen. Maar laten we even teruggaan in de tijd. Vroeger gebruikten mensen natuurlijke materialen om hun onderkomen te bouwen, soms voor kortstondig gebruik, soms voor generaties. Maar wat een huis écht tot thuis maakt, zit aan de binnenkant. Soms kan iemand zich thuis voelen op een compleet andere plek, net zoals Nemr dat in Nederland heeft ervaren.

Lees in dit artikel welk lesmateriaal van Beeldkraken geschikt is bij dit thema. 

Een doorsnee huis

Wat is eigenlijk een doorsnee huis? Hoe ziet jouw droomhuis eruit? Welke keuzes maak jij thuis die invloed hebben op het milieu? Deze vragen en andere creatieve en leerzame opdrachten vind je in de lesmodule ‘Een doorsnee huis‘.

mijn thuis

Een thuis is voor iedereen anders. Soms hebben mensen geen keus en moeten ze hun thuis verlaten, bijvoorbeeld omdat het in hun eigen land niet meer veilig is. Zo komen er ook mensen naar Nederland, op zoek naar een nieuw thuis. De lesmodule ‘Mijn thuis‘ gaat over asielzoekers en het kinderpardon.

Welkom thuis

Sommige mensen zijn lange tijd van hun huis weg vanwege werk. Bijvoorbeeld omdat ze uitgezonden worden naar een ander land. Daar gaat het er soms heel anders aan toe. En hoe zal het zijn voor het thuisfront als een ouder opeens langere tijd weg is? Bespreek het aan de hand van de lesmodule ‘Welkom thuis‘.

Voor de buis

Zitten jouw leerlingen thuis ook wel eens ‘gezellig’ met elkaar voor de televisie? Hoe belangrijk is de tv thuis? En hoe zou het eigenlijk zijn zonder? Ga met elkaar in gesprek over deze afbeelding door de kijkvragen te beantwoorden bij de lesmodule ‘Voor de buis‘.

Overleven in de wildernis

Hoe zag een thuis er heel lang geleden eigenlijk uit? Met de lesmodule ‘Overleven in de wildernis‘ duik je in het leven van jager-verzamelaars.

een reuzenbed

Nog een lesmodule om terug te gaan in de tijd: ‘Een reuzenbed‘. Dit lesmateriaal gaat over het leven van hunebedbouwers, ook wel het trechterbekervolk genoemd.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via info@beeldkraken.nl .