Wist je dat de afbeeldingen van Beeldkraken afkomstig zijn uit de collectie van Atlas Van Stolk? De collectie heeft per 1 november 2022 de UNESCO-status gekregen.

Atlas Van Stolk is een unieke beeldcollectie die het verhaal van de Nederlandse geschiedenis vertelt van nul tot nu. Iedere afbeelding die je met Beeldkraken kritisch bekijkt, komt uit deze bijzondere collectie.

Nederlandse Commissie UNESCO: ‘De verzameling is uniek, omdat ze de enige Nederlandse beeldcollectie vormt die de complete geschiedenis van het land kan verbeelden. De collectie wordt nog steeds uitgebreid met nieuwe afbeeldingen, afbeeldingen die op hun beurt het fundament vormen voor de toekomstige geschiedenis. Voor een beeld van ons verleden, van welke periode dan ook, is de Atlas van Stolk een onmisbare bron.’

Met meer dan 250.000 afbeeldingen over de Nederlandse geschiedenis behoort de collectie van de Atlas Van Stolk tot de belangrijkste nationale beeldcollecties. Het woord Atlas verwijst niet naar een boek met landkaarten, maar is een negentiende-eeuwse term voor collectie. Grondlegger ervan is Abraham van Stolk. Hij was een Rotterdamse houthandelaar met een passie voor vaderlandse geschiedenis. Hij verzamelde prenten, tekeningen, foto’s en affiches. Na zijn dood ging de verzameling over op zijn zoon. Die breidde de collectie uit net als latere erfgenamen die eveneens gepassioneerde verzamelaars waren. Op een gegeven moment werd de collectie te groot om aan huis te houden en gaf de familie de verzameling in bruikleen aan de Gemeente Rotterdam. Sindsdien is de Atlas Van Stolk een openbare collectie en lange tijd gevestigd geweest in het Schielandshuis te Rotterdam. In 2022 is de collectie verhuisd naar het Stadsarchief Rotterdam.