Klassen uit het primair en voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs kunnen een bezoek brengen aan de Beeldkraken Expo in de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Tijdens een bezoek worden leerlingen uitgedaagd om op een interactieve manier beelden kritisch te bekijken, te analyseren en bronnen tegen het licht te houden. Deelname aan de Beeldkraken Expo is gratis.

Als je goed kijkt, zie je meer!

Jongeren zien elke dag een veelvoud van afbeeldingen. Maar wat betekenen al die beelden nu eigenlijk? In de Beeldkraken Expo staan leerlingen stil bij de boodschap die in elk beeld is verwerkt. Aan de hand van een selectie uiteenlopende beelden uit de Atlas Van Stolk, één van de belangrijkste Nederlandse beeldcollecties, leren zij begrijpend en kritisch te kijken naar beeld. Als je goed kijkt, zie je meer!

Kritische vaardigheden

De Beeldkraken Expo draait helemaal om het kritisch kijken naar beeld. Leerlingen worden uitgedaagd om posters, nieuwsfoto’s, spotprenten en andere beelden te ‘kraken’. Wie kan de boodschap van het beeld achterhalen?
Onze begeleiding helpt ze bij het leren ‘lezen’ van de beelden. Twee interactieve touchtafels en één interactieve wandscherm bevatten een ruime selectie digitale beelden die leerlingen prikkelen met vragen en korte serious games.

“Het is goed dat ze bewust kijken naar een afbeelding. Dat ze zien “o, ja, er zit echt een verhaal in, een boodschap.”

Catherine Kuyl, docent CKV Roncalli Mavo

Locatie

Op de derde etage van de Centrale Bibliotheek Rotterdam is de permanente expositie Beeldkraken gevestigd. Hier worden klassen ontvangen voor de workshop begrijpend kijken. De Centrale Bibliotheek bevindt zich in het hart van Rotterdam, nabij de Markthal en Station Blaak, en is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

Openingstijden

Een bezoek aan de Beeldkraken Expo duurt ongeveer 45 minuten. Stuur ons een mail en vraag naar de mogelijkheden voor een schoolbezoek.

Reserveer een groepsbezoek

Wij ontvangen met veel plezier leerlingen voor een bezoek aan de Beeldkraken Expo. Maximaal 15 leerlingen kunnen tegelijk deelnemen. Wil je met meer leerlingen komen? Geen probleem! Wij bieden een gecombineerd bezoek aan met de Erasmus Experience (ook op de derde etage). Stuur een aanvraag per mail naar info@atlasvanstolk.

Begeleiders

Begeleiders mogen, net als leerlingen, gratis de Beeldkraken Expo bezoeken. Begeleiders blijven bij hun groepje en zijn verantwoordelijk voor hun leerlingen. We verwachten minimaal 1 begeleider op 15 leerlingen.

Begrijpend kijken met Beeldkraken

Lesmateriaal

Ter voorbereiding en na afloop van de Beeldkraken Expo is het mogelijk om gebruik te maken van de gratis lesmodules op www.beeldkraken.nl. Dit zijn makkelijk te gebruiken lesmodules die vakoverstijgend kunnen worden ingezet bij bijvoorbeeld Nederlands, maatschappijleer, geschiedenis en CKV. 

Eten en drinken

Op de begane grond van de Bibliotheek Rotterdam is er gelegenheid de eigen lunch te nuttigen.

Locatie

De Centrale Bibliotheek bevindt zich in het hart van Rotterdam, nabij de Markthal en Station Blaak. De Bibliotheek Rotterdam is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

Ontvang de Beeldkraken Nieuwsbrief

Abonneer op de Beeldkraken nieuwsbrief en ontvang elke maand nieuws over mediawijsheid en interessante tips voor in de klas.

Atlas Van Stolk

Grondlegger van Atlas Van Stolk is de Rotterdamse houthandelaar Abraham van Stolk. Vanuit zijn passie voor de vaderlandse geschiedenis begint hij in 1835 met het verzamelen van beeldmateriaal dat een brede kijk biedt op de samenleving van dat moment. De collectie is door vele generaties Van Stolk voortgezet, bevat nu ruim een kwart miljoen afbeeldingen en wordt nog altijd aangevuld. Inmiddels is de Atlas uitgegroeid tot een van de grootste beeldcollecties van Nederland.