Van 5 t/m 16 oktober is het Kinderboekenweek. Dit jaar staat het thema natuur centraal: Gi-Ga-Groen. Wil je hier in de klas iets mee doen? Kijk eens naar onderstaande lesmodules waarmee je leerlingen kritisch leert kijken naar beeld én je leerlingen laat nadenken, tekenen, ontwerpen of praten over de natuur.

Naar buiten

Vroeger werd Scouting ook wel padvinderij genoemd. Ook prinses Beatrix was lid van de padvinderij. Op deze foto uit 1946 zie je haar met een kaboutergroep rond een paddenstoel. Ga met jouw leerlingen aan de slag met de module ‘Naar buiten!’ die gaat over jezelf redden in de natuur en Scouting. 

Overleven in de wildernis

Jager-verzamelaars waren nomaden, wat betekent dat ze rondtrokken en geen vaste verblijfplaats hadden. Ze leefden van de jacht en verzamelden noten, bessen, zaden en andere eetbare delen van planten. Op een plek waar dieren leefden, water in de buurt was en veel planten groeiden, bouwden zij een hut. Was het eten op die plek op, dan trokken ze weer verder op zoek naar nieuwe planten of dieren. Hoe ging het leven in de natuur eraan toe? Open de lesmodule ‘Overleven in de wildernis’.

 

Aan alles gebrek

Doordat tijdens de Tweede Wereldoorlog de grenzen van Nederland gesloten waren, was er geen gewone handel tussen landen mogelijk. Hierdoor werden sommige producten schaars. Door een systeem van distributiebonnen en bonkaarten werden de schaarse producten eerlijk verdeeld over de bevolking. Nederlanders werden ook aangespoord om zoveel mogelijk voor hun eigen eten te zorgen; om zelfvoorzienend te worden. Wat dit precies betekende leren jouw leerlingen tijdens de opdrachten bij de lesmodule ‘Aan alles gebrek’.

Grijs voor groen

Lang geleden zag ons land er heel anders uit. Er was veel bos en moeras en er leefden veel wilde dieren. Het Nederlandse landschap is inmiddels helemaal ingericht door mensen. Bij deze lesmodule vind je opdrachten die te maken hebben met het landschap en de verschillende standpunten voor de inrichting hiervan. Hoe belangrijk is ‘groen’ voor jouw leerlingen? Ga naar de lesmodule ‘Grijs voor groen’.

 

Wil je meer weten over Beeldkraken? Ga naar onze website, lees meer van onze blogs en volg ons op sociale media.