Tijdens deze Kinderboekenweek bespreek je met jouw leerlingen vast wat voor werk ze later zouden willen doen. Maar wat voor werk is er eigenlijk allemaal? En hoe was dat werk vroeger? Wat komt er nog meer bij werk kijken? Hieronder vind je allerlei lessuggesties over beroepen en werk om te gebruiken bij de Kinderboekenweek van 2021.

JE BESTE VRIEND

Deze lesmodule van Beeldkraken gaat over de politie. Is de politie je beste vriend? Wat doet een wijkagent eigenlijk allemaal? Hoe ziet het uniform eruit? En kunnen jouw leerlingen een nieuw uniform ontwerpen? Klik op de foto om naar de lesmodule te gaan.

Twee wijkagenten in een pannakooi in Dordrecht.
DE WITTE MOTOR

Staan jouw leerlingen er wel eens bij stil dat achter het melkpak in de koelkast of het plakje kaas op de boterham een hele geschiedenis schuilt? Weten ze bijvoorbeeld dat de boer vroeger maar tien koeien had die hij met de hand molk? En dat tot in de jaren zeventig koemelk in melkbussen van de boer naar de zuivelfabriek werd vervoerd? Deze lesmodule gaat over de melkveeboerderij en mechanisatie.

De laatste melkbussen die vervoerd werden in Staphorst (1998).
PEPERDUUR

Hoe was het eigenlijk om te werken op een VOC-schip? Veel mensen wilden mee varen op een VOC-schip zodat ze werk hadden of ze wilden op avontuur. Er gingen wel honderden bemanningsleden mee op een schip, maar welke taken hadden de verschillende bemanningsleden eigenlijk?

Gedetailleerde tekening van een VOC-schip.
OPGEPAST

De arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is er om werknemers te beschermen. Bij werk hoort ook een veilige en gezonde werkomgeving. Waarom is dit belangrijk? En is dit overal in de wereld zo geregeld? Wat is eigenlijk zwaar werk? Kijk eens tussen de opdrachten in deze lesmodule over werk en arbeidsomstandigheden.

Deze afbeelding was onderdeel van een campagne uit 1982 om mensen bewust te maken van de gevaren op het werk.
AAN ALLES GEBREK

In de Tweede Wereldoorlog was voedsel schaars. Nederlanders werden aangespoord om zelf voedsel te gaan verbouwen, omdat er niet genoeg van was. Op de afbeelding zie je mensen aan het werk op een aardappelveld naast een trambaan in Rotterdam-Zuid. Vanwege de voedselschaarste werd ook hier voedsel verbouwd.

Mensen zijn aan het werk op een aardappelveld in Rotterdam-Zuid.
WELKOM THUIS

Defensie staat voor vrede en veiligheid, in Nederland en daarbuiten. Zo hebben Nederlandse militairen meegeholpen tijdens de vredesmissie in Afghanistan. In deze lesmodule leren de leerlingen meer over defensie, de vredesmissie en Afghanistan.

Nederlandse militairen die terugkeren uit Afghanistan in 2013.