Helaas zit een bezoekje aan een museum, voorstelling of expositie er nog even niet in. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om beelden naar jou thuis te brengen. Zo kun je een groot gedeelte van de beeldcollectie van Atlas Van Stolk al online bekijken. Maar het is nog leuker om met familie of vrienden te kunnen discussiëren over het beeld en het beeld kritisch te bekijken. Beeldkraken is hiervoor ideaal.

BEELDKRAKEN

Op de website www.beeldkraken.nl vind je meer dan 150 afbeeldingen om te ‘kraken’. In iedere afbeelding zit namelijk wel een bepaalde boodschap verstopt en het doel van Beeldkraken is om deze boodschap te achterhalen. Doe je meteen met ons mee?

Uit de module ‘Veilig op de weg’

Bekijk deze bovenstaande afbeelding eens goed. Hoe voelt het meisje zich, denk je? Waar zie je dat aan? Kun je misschien zien wat er mis is met haar fiets?

Uit de module ‘Vluchten of vechten’

En nu deze afbeelding. Waar kijkt de linker persoon op de voorgrond naar? En hoe is de lichaamshouding van de rechter persoon? Zou deze afbeelding eerder grappig of serieus bedoeld zijn?

INTRO

Wil je meer beelden van de Atlas Van Stolk kraken? Ga dan naar de website beeldkraken.nl en kies een afbeelding. Klik op Intro en start met ‘het eerste gezicht’. In dit onderdeel leer je de afbeelding een beetje kennen. Je bekijkt wat er allemaal te zien is op de afbeelding, zonder daar al betekenis aan te geven. Vervolgens ga je naar de vijf vragen bij ‘kijkwijzer’. In dit onderdeel verdiep je je in de manier waarop het beeld is gemaakt. Als laatste ga je naar de vragen bij ‘inhoud’. Hier geef je betekenis aan wat je hebt gezien en denk je na over de bedoeling van de maker van de afbeelding.

VERWERKING/VERDIEPING

Heb je nog niet genoeg gekregen van het onderwerp bij deze afbeelding? Kijk gerust verder bij de verwerkings- en verdiepingsopdrachten. Er staan hier tal van opdrachtjes die gerelateerd zijn aan geschiedenis, maatschappij, de Nederlandse taal of creatieve vakken.

SAMEN IS LEUKER DAN ALLEEN

Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan met een module van Beeldkraken, maar het is nog leuker om dit samen met iemand te doen. Dus (video)bel met een leuke vriend, familielid of collega en ga naar Beeldkraken of de Beeldkraken Quizpagina. Klik een afbeelding aan en probeer het beeld samen te kraken.

Succes en veel gezondheid!

Team Beeldkraken