Beeldkraken is een onderwijsproject dat in het leven is geroepen door Atlas Van Stolk en wordt ontwikkeld door Onwijs. Het lesmateriaal, dat gratis beschikbaar is op de website van Beeldkraken moet jongeren leren om kritisch naar beelden te kijken.

Jongeren worden in de huidige beeldcultuur overspoeld met beelden. Per dag scrollen en swipen ze heel wat afbeeldingen voorbij. Maar waar leren jongeren hoe ze met deze beeldenstroom om moeten gaan?

Hoewel begrijpend lezen binnen het onderwijs al jarenlang een belangrijk punt van aandacht is, is begrijpend of kritisch kijken vreemd genoeg nog een onbekend begrip.

‘Kritisch kijken zou een vak op school moeten worden’, aldus Lina van der Wolde, directeur van Atlas Van Stolk. ‘Door met een gezond wantrouwen naar beelden te kijken maak je jezelf weerbaar in een samenleving waarin communicatie via beeld steeds belangrijker wordt.’

De Atlas Van Stolk is een unieke beeldcollectie: ze vertelt als enige de Nederlandse geschiedenis ‘van nul tot nu’. De collectie telt inmiddels 270.000 afbeeldingen, waarvan een groot gedeelte al gedigitaliseerd is.

Beeldkraken van de Atlas Van Stolk

In iedere module van Beeldkraken staat er weer een andere afbeelding uit de collectie van Atlas Van Stolk centraal. Elke module start met het kritisch bekijken van een actuele of historische afbeelding door jongeren vragen te laten beantwoorden als: Wat zie je precies? Hoe is het beeld gemaakt? Kun je de bedoeling van de maker achterhalen?

‘Door met een gezond wantrouwen naar beelden te kijken maak je jezelf weerbaar in een samenleving waarin communicatie via beeld steeds belangrijker wordt.’

Lina van der Wolde, directeur van Atlas Van Stolk

Jongeren bekijken, bespreken, onderzoeken en interpreteren een afbeelding heel nauwkeurig, waardoor de ‘code’ die in het beeld opgesloten zit kan worden gekraakt. Lina van der Wolde: ‘De mens is van nature heel nieuwsgierig naar beeld; we willen zien wat er gebeurt. Dat maakt beeld heel krachtig. Door kritisch te kijken leer je het beeld op zijn waarde te wegen, wat jou maakt tot een weerbare burger.’

De lesmodules van Beeldkraken zijn geschikt voor leerlingen uit de bovenbouw van de basisschool tot en met de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Leerkrachten kunnen gratis een account aanmaken op de website van Beeldkraken.

Expositie Beeldkraken in de Kunsthal

Expo Van zaterdag 2 februari t/m 19 mei is Beeldkraken te zien in de Kunsthal in Rotterdam met de expositie ‘Beeldkraken. Je weet niet wat je ziet’. Wie met de klas een kijkje wil nemen kan zich aanmelden via de website van de Kunsthal.